Plastry wieprzowiny – Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Przepis wart zapisania.

Wieprzowina jest bardzo zmienna. Niezależnie od tego, czy używamy delikatnej nogi, czy soczystej karkówki, ten obiad to uczta. Pieczemy na ciemnym piwie i większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Podawane z kluskami ziemniaczanymi lub owsianką.

Składniki

  • 600 g udźca wieprzowego (karkówka)
  • sól
  • pieprz
  • zwykła mąka do oprószenia mięsa
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki domowego ketchupu
  • 1 papryczka chilli
  • 300 ml czarnego piwa
  • 250 ml bulionu

Proces przygotowania

Z umytego i osuszonego mięsa pokroić 4 plastry, posolić i popieprzyć.

Na głębokiej patelni rozgrzać smalec, oprószyć mąką plastry mięsa i obsmażyć na smalcu z obu stron. Włączyć piekarnik na 170°C.

Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę, mięso odłożyć na bok i podsmażyć cebulę na patelni, aż zacznie nabierać koloru. Dodać czosnek, ketchup (można kupić), pieprz do smaku, wymieszać i zalać piwem.

Odparować alkohol, przełożyć do naczynia z pokrywką przystosowaną do pieczenia w piekarniku, zalać bulionem i wstawić do piekarnika z zamkniętą pokrywką.

Pieczemy godzinę, po czym mięso odstawiamy na bok i sos przecedzamy przez sito, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Podawać z kluskami ziemniaczanymi lub puree ziemniaczanym oraz odpowiednią sałatką – ogórkiem, główką lub inną do smaku.

error: Content is protected !!