Bananowe ciasto na maślance – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki półgrubej
  • 200 g cukru
  • 500 ml maślanki
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 150 ml oleju
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 1 cukier waniliowy + cukier do smaku
  • 3-4 banany
  • starta czekolada
  • dżem morelowy

Proces przygotowania:

Ubijamy wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja miałam 25×34 cm) i piec w temperaturze 190 stopni. Około 20-25 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suche, gotowe. Pozwól ciastu ostygnąć.

Śmietanę ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać mascarpone i cukier, aż powstanie gęsty i puszysty krem. Posmaruj ciasto marmoladą i ułóż banany pokrojone w 1 cm koła. Na tak przygotowane ciasto nakładamy i wygładzamy krem ​​bananem. Całość posypujemy startą czekoladą (mleczną lub gorzką) i wstawiamy do lodówki na dwie godziny do ostygnięcia. Smacznego!

error: Content is protected !!