Placuszki twarogowe na szybko, zrobisz w kilka minut. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świetne śniadanie.

No bo kto nie lubi świeżych, puszystych placuszków z samego rana?  Od razu dzień staje się lepszy! Przepis jest prosty, szybki a przede wszystkim smaczny!

Najpierw przygotowujemy niezbędne składniki, czyli :

  • 80g cukru,
  • 200g twarogu,
  • 200ml kefiru,
  • pół łyżeczki sody,
  • 2 jajka,
  • 9 łyżek mąki pszennej,
  • 30 ml oleju słonecznikowego.

Ruszamy do działania!

Mieszamy w misce cukier i jajka. Wlewamy kefir, dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Po upływie około 5 minut ponownie mieszamy i dodajemy twarożek i mąkę.

Używając trzepaczki lub blendera doprowadzamy do jednorodnej mieszaniny w misce. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni.

Następnie łyżką stołową nakładamy masę na patelnię. Smażymy aż do uzyskania złotego koloru. Aby usunąć nadmiar tłuszczu zaleca się ułożenie usmażonych placuszków na talerzu z serwetką.

Podajemy tak jak lubimy najbardziej. Ze swojej strony proponuję domowej roboty dżem lub kwaśną śmietanę.

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!