Nikt nie robi lepszych placuszków z jabłkami – Tak przygotowała je moja babcia.

Czy znacie osobę, która nie lubi placuszków? Ja osobiście nie.

Choć można przyrządzić je z różnymi dodatkami to właśnie ze startymi jabłkami smakują wyjątkowo. Przepisów na placuszki jest wiele, ale czy słyszeliście o takim bez użycia mąki? Jeśli nie to warto będzie spróbować!

Przygotowując je zrobisz furorę wśród swoich domowników bądź przyjaciół. Ekspresowo znikają ze stołu, a najmłodsi nie potrafią się im oprzeć

Ten niezwykłe puszysty deser, śmiało może być przygotowywany zarówno na obiad, śniadanie lub kolacje.
Nie musisz mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, aby je zrobić.

Przygotowanie placuszków jest dziecinnie proste, a przede wszystkim szybkie! Większość składników na pewno znajdziesz w swojej kuchni. W przypadku jabłek możesz użyć dowolnego gatunku.

Składniki: 

  • Jabłka – 4-5 szt.
  • Kasza manna – 1/2 szklanki.
  • Jajka – 2-3 szt.
  • Soda – 0.5 łyżeczki.
  • Sól – 0.5 łyżeczki.
  • Cukier – 1/2 łyżki.
  • Olej (do smażenia) 

Przygotowanie:

Umyj jabłka, obierz ze skórki (wydrąż środek z pestek) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj jajka, wybij je dodając do jabłek i wymieszaj. W dalszej kolejności dodaj do masy następująco: sól, sodę, cukier i kaszę mannę.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przygotowaną masę odstaw na 20 – 30 minut. W tym czasie kasza spęcznieje, a masa zrobi się puszysta.

Rozgrzej olej na patelni. Smaż nieduże placuszki na małym ogniu z obu stron.

Jeśli chcesz mieć pewność czy placki na pewno są upieczone, możesz przy odwracaniu na drugą stronę przykryć patelnie pokrywą na kilka minut. Wtedy z całą pewnością placuszki będą złociste i chrupiące na zewnątrz.

Możesz podawać je ze swoimi ulubionymi składnikami. Może to być cukier puder, dżem, śmietana, krem czekoladowy, wedle własnego gustu i smaku.

Smacznego! 

error: Content is protected !!