Te placuszki nie opadają po smażeniu – można je jeść nawet na zimno. Bujne jak pączki.

Te placuszki nie opadają po smażeniu – można je jeść nawet na zimno. Bujne jak pączki.

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 250 ml kefiru,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • cukier według gustu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Kefir musi być ciepły. do miski wlewamy kefir, wsypujemy sód oraz dodajemy sól. Na końcu dodajemy do miski cukier.

W kolejnym kroku stopniowo do miski wsypujemy mąkę, która wcześniej została przesiana i wyrabiamy powoli, ale dokładnie ciasto. Po wsypaniu i wymieszaniu całego ciasta miskę odstawiamy na pięć minut.

Po tym czasie czas na rozgrzanie patelni. Formując małe placuszki na patelnię nakładamy w odstępach po 1 łyżce ciasta. Całość należy usmażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złocisto – brązowy kolor.

Po zdjęciu z patelni placuszki są od razu gotowe do spożycia. Można jeść je na ciepło, jak również można je spożywać na zimno. W recepturze nie ma jaj, dlatego ciasto jest idealnie smakowite i puszyste na następny dzień.

Jeżeli ktoś ma chęć, to od razu może zrobić z nich większą porcję. Takie placuszki to smakowita, słodka propozycja na śniadanie dla wszystkich łasuchów.

error: Content is protected !!