Placuszki bez grama mąki – Delikatne i puszyste, a z jabłkami to prawdziwe mistrzostwo

Placuszki z jabłkami, według tego sprawdzonego przepisu to prawdziwe mistrzostwo. Moja najmłodsza pociecha zawsze czeka na nie z niecierpliwością, ponieważ są słodkie, delikatne i kryją pyszne jabłkowe wnętrze.

 

Najciekawsze w nich jest to, że nie zawierają w sobie nawet grama mąki i świetnie smakują podane jako delikatne śniadanie, przekąska lub lekkie drugie danie.

 

 

Nie marnuj więcej czasu i przygotuj pyszne placuszki z jabłkami bez mąki w kilka minut. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 4-5 jabłek
  • 2-3 jajka
  • Pół szklanki kaszy manny
  • Pół łyżki cukru
  • Pół łyżeczki sody
  • Pół łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do wygodnej miski.

2. Teraz dodaj do nich jajka i wymieszaj.

 

3. Następnie dodaj sodę, sól , cukier i kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, aby kasza spęczniała.

4. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z olejem na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Aby mieć pewność, że placuszki będą usmażone również w środku, pod koniec smażenia przykryj je pokrywką na kilka minut. Gotowe!

 

Chrupiące i złociste placuszki z jabłkami, świetnie smakują z ulubionym, domowym dżemem lub z śmietaną. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!