Placuszki z jabłkami, według tego sprawdzonego przepisu to prawdziwe mistrzostwo. Moja najmłodsza pociecha zawsze czeka na nie z niecierpliwością, ponieważ są słodkie, delikatne i kryją pyszne jabłkowe wnętrze.
Najciekawsze w nich jest to, że nie zawierają w sobie nawet grama mąki i świetnie smakują podane jako delikatne śniadanie, przekąska lub lekkie drugie danie.
Nie marnuj więcej czasu i przygotuj pyszne placuszki z jabłkami bez mąki w kilka minut. Do dzieła!
1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do wygodnej miski.
2. Teraz dodaj do nich jajka i wymieszaj.
3. Następnie dodaj sodę, sól , cukier i kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, aby kasza spęczniała.
4. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z olejem na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Aby mieć pewność, że placuszki będą usmażone również w środku, pod koniec smażenia przykryj je pokrywką na kilka minut. Gotowe!