Placki ziemniaczane z szynką, serem i natką pietruszki – Wyjątkowo smaczny obiad

Placki ziemniaczane z szynką, serem i pietruszką – procedura przygotowania

Jeśli lubisz klasyczne placki ziemniaczane, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Placki ziemniaczane z szynką i serem nadają się zarówno na przekąskę, jak i na szybki obiad. Doskonale uzupełnia je np. dobrze schłodzone piwo.

Składniki

  • ziemniaki – 0,5 kg
  • szynka gotowana – 100 g
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • sól dla smaku
  • jajka – 2 szt
  • mąka zwykła – 2 łyżki
  • świeża natka pietruszki – do smaku
  • tarty ser – 50 g
  • olej słonecznikowy – w razie potrzeby

Przygotowanie

Najpierw zetrzyj na grubej tarce ziemniaki, które wcześniej obrałeś i umyłeś w wodzie. Następnie wyciśnij z nich sok i przełóż do miski. Wymieszaj je w tym z grubo startą szynką.

Następnie dodać twardy ser, sól, mielony pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, a na koniec dodać mąkę pszenną i jajka. Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto.

Smażenie placków ziemniaczanych i podawanie ich

Teraz rozgrzej na patelni odrobinę oleju słonecznikowego i za pomocą łyżki nałóż na niego niewielką ilość ciasta. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Świeże lub marynowane warzywa będą dobrze pasować do dania. Jednak porcję można również doprawić ulubionymi zimnymi sosami i dipami. Życzymy smacznego.

Różne możliwości aromatyzowania ciasta ziemniaczanego

Oprócz wyżej wymienionych składników do ciasta ziemniaczanego można dodać prasowane ząbki czosnku, suszone zioła (majeranek, oregano, bazylia) czy przyprawy chili. Jako dodatek przyda się także starta marchewka lub cukinia. Oprócz szynki można wybrać wędzone mięso, boczek i kiełbasę. Ser twardy możesz zastąpić także parmezanem, mozzarellą lub serem pleśniowym (uważaj jednak na jego intensywną słoność).

error: Content is protected !!