Placki ziemniaczane po białorusku – Mimo wielu podobieństw, smakują nadzwyczajnie. Koniecznie musisz ich spróbować.

Z pozoru to zwyczajne placki ziemniaczane, ale nie do końca…Zasadniczo różni je jeden banalny składnik – mięso.

Bardzo proste danie, które przygotujesz szybko i bez najmniejszych problemów z łatwo dostępnych składników. Z pewnością będzie pysznym, sycącym daniem. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki – 1 kg
  • Mielone mięso wieprzowe – 350 g
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cebula – 2 sztuki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Olej słonecznikowy – do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Obraną cebulę, pokrój w bardzo drobną kostkę i usmaż z mielonym mięsem na rozgrzanej patelni z olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Umyte i obrane ziemniaki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyciśnij z nich płyn. Następnie dodaj jajka, mąkę, drobno startą cebulkę, dopraw solą i pieprzem.

Dokładnie wszystko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z olejem, układaj łyżką cienkie placki z masy ziemniaczanej, na niej porcję farszu mięsnego i kolejną, cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smaż w ten sposób placki na małym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Podziel się na facebooku!
[fb_button]

error: Content is protected !!