Delikatny placek drożdżowy z mięsem: lekkie ciasto, pyszne nadzienie. Instrukcja krok po kroku jak go zrobić

Dziś mam dla Was oryginalny przepis na pyszny drożdżowy placek nadziewany mięsem mielonym. wygląda bardzo imponująco i apetycznie.

Jestem pewna, że zachwyci Twoich gości na kolejnym wspólnym spotkaniu. Ciasto jest bardzo miękkie i puszyste, a nadzienie aromatyczne i smaczne. Przepis wymaga trochę wysiłku i nie należy do najszybszych w przygotowania, ale jego smak na pewno Ci to wynagrodzi!

Ciasto drożdżowe z mięsem

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 20 g drożdży
  • 50 ml wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mleka
  • 40 ml oleju rafinowanego
  • 60 g masła
  • 700 g mąki
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Do drożdży, dodaj cukier, ciepłą wodę i 1 łyżkę mąki. Następnie wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Drobno posiekaj cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone i sól oraz pieprz do smaku. Zdejmij z ognia, gdy mięso jest gotowe, aby nie było one zbyt suche.

Następnie do drożdży dodaj ciepłe mleko, jajka, sól i olej.

Po dokładnym wymieszaniu płynnej części ciasta dodaj 600 g mąki. Kontynuuj mieszanie trzepaczką, aż będzie masa będzie gładka.
Pozostałe 100 g mąki wysyp na blat, przenieś na nie ciasto i wyrabiaj przez około 10 minut.

Umieścić ciasto w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, przykryj bawełnianym ręcznikiem.

Wyrośnięte ciasto lekko obtocz z mąką na zewnątrz. Następnie podziel je na kawałki o wadze około 140 g i uformuj z niego kulki.
Każdą cienko rozwałkuj, a następnie przetnij na pół. Posmaruj powierzchnię keczupem i ułóż nadzienie. Możesz również dodać starty ser ser. Następnie skręć każdą połowę tworząc trójkątny kształt.

Gotowe ciasta ułóż w okrągłej formie, posmaruj wierzch żółtkiem i posyp sezamem. Piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego!

error: Content is protected !!