Delikatny kurczak w marynacie jogurtowo-czosnkowej: Bez smażenia, raz dwa i gotowe. Każdy chwali

Świetna wskazówka na dzisiejszy obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników czymś innym niż klasyczne piersi z kurczaka, koniecznie spróbuj tego przepisu. Rezultat jest na prawdę udany, a co ważne przygotowanie tego danie jest proste i przyjemne.

Potrzebujesz:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 szczypiorek
  • 5 dużych pieczarek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( około 60 ml)
  • sól
  • czarny pieprz
  • czerwona papryka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę sera mozzarella lub cheddar

Przygotowanie:

Osusz umyte piersi z kurczaka i przekrój z jednej strony tworząc na nich wzór siatki.

W misce wymieszaj jogurt, oliwę, przyprawy, musztardę i zmiażdżony czosnek.

Piersi z kurczaka zanurz w przygotowanej marynacie i dokładnie obtocz tak, aby mieszanina pokryła całą powierzchnię.

Pokrój ziemniaki na plasterki, cebulę i grzyby posiekaj.

Przygotuj blachę do pieczenia, ułóż na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki – dopraw solą i pieprzem. Ułóż piersi z kurczaka na wierzchu warzyw. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Przy końcu pieczenia posyp danie startym serem i piecz, aż się rozpuści. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!