Pierogi Z Kapustą I Wędzonym Mięsem – Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Wraz z nadejściem chłodów pojawia się ochota na naprawdę pożywny posiłek.

Domowe pierogi z wędzonym mięsem i kapustą to propozycja na rześki, jesienny dzień. Wędzone mięso możemy zastąpić smażoną cebulą.

Składniki:

Pierogi:

  • 500 g mąki półgrubej
  • około 500 ml wody
  • 1 jajko
  • sól

Nadzienie:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 500 g wędzonego mięsa
  • 1 cebula
  • smalec
  • cukier
  • sól

Proces przygotowania

Kapustę kiszoną doprawić solą, kminkiem, cukrem i dusić, aż zmięknie. Wędzone mięso pokroić w kostkę. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Mąkę półgrubą wymieszać z solą, jajkiem i stopniowo dodawać wodę. Wymieszaj grubsze ciasto. Ciasto przecisnąć przez sito do gnocchi zalanych wrzącą, osoloną wodą.

Gotujące się gnocchi dokładnie mieszamy z dna garnka, tak aby nie przywarły do ​​dna. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię, są już ugotowane i możemy je wyjąć łyżką cedzakową. Cebulę podsmaż na smalcu, aż zrobi się lekko złocista, dodaj pokrojone na kawałki wędzone mięso i w razie potrzeby dolej wody. Gotować do miękkości. Dodać kapustę kiszoną, gnocchi i chwilę smażyć. Gotowe gnocchi można podawać udekorowane dymką.

error: Content is protected !!