Unikalny przepis na mięso smaczne jak z grilla: Pieczony szaszłyk wieprzowy.

Jeśli szukasz przepisu na pyszną wieprzowinę, koniecznie wypróbuj ten. Ten pieczony szaszłyk wieprzowy smakuje równie fantastycznie jak grillowany.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 4 ziemniaki
  • czerwona papryka
  • zielony pieprz
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • plastry boczku
  • 2 łyżki jasnego piwa

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. Połóż plastry na twardej macie. Przykryj folią i opukaj tłuczkiem z obu stron.

Mięso posypujemy z obu stron solą i czarnym pieprzem  – rozcieramy rękoma. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w plasterki.

Ziemniaki włożyć do głębokiej miski, dodać sól, czosnek, czarny pieprz i oliwę. Dobrze wymieszaj. Cebulę pokroić w pierścienie.

Przygotuj szaszłyki i wszystkie składniki na szaszłyki na twardej macie. Następnie nakłuwamy na przemian ziemniaki, mięso, paprykę, cebulę, boczek i ponownie ziemniaki. W ten sposób powtarzamy nakładanie warstw.

Przygotowane szaszłyki ułożyć na blasze do pieczenia. Natrzeć olejem.

Nalewamy piwo. W przepisie jest napisane 2 łyżki, ale można dodać więcej.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 200°C. Pierwsze 30-40 minut można piec pod folią aluminiową.

error: Content is protected !!