Należy zdjąć lub odkroić skórę z mięsa.
Następnie do miski wsypujemy sól, czarny pieprz mielony, czerwoną paprykę mieloną oraz suszony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, a efektem końcowym naszych działań posypujemy mięso – zarówno na powierzchni, jak i w nacięciach.
Wycinamy też w boczku kilka otworów, w które wkładamy ząbki czosnku.
Po wykonaniu tych czynności zawijamy mięso w folię i wykładamy na blachę do pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy marynatę. W tym celu myjemy jabłko i ścieramy je na tarce, po czym mieszamy je z sosem sojowym, koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy suszony czosnek, cukier, cynamon oraz mieloną czerwoną paprykę.
Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy do momentu powstania jednolitej masy. Upieczone mięso wyjmujemy z folii i smarujemy je marynatą z każdej strony.
Następnie kładziemy je na grillu i pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10-15 minut, po czym przykrywamy je folią i odstawiamy na 15 minut, by lekko ostygło. Po tym czasie możemy je podawać.