To pieczone mięso jest naprawdę świetne – jego sekretem jest marynata. Przepis.

Jeżeli przygotujesz to wspaniałe pieczone mięso według naszego przepisu – na pewno nie pożałujesz!

Potrzebne składniki:

  • boczek (około 2 kg),
  • 1,5 litra soli,
  • 1/2 opakowania czerwonej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • 1,5 kg czosnku suszonego lub 4-5 ząbków świeżego,
  • folia aluminiowa.

Marynata:

  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 1 jabłko,
  • 3 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 kg suszonego czosnku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki,
  • 1/3 łyżki cynamonu.

Przygotowanie:

Należy zdjąć lub odkroić skórę z mięsa.

Następnie do miski wsypujemy sól, czarny pieprz mielony, czerwoną paprykę mieloną oraz suszony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, a efektem końcowym naszych działań posypujemy mięso – zarówno na powierzchni, jak i w nacięciach.

Wycinamy też w boczku kilka otworów, w które wkładamy ząbki czosnku.

Po wykonaniu tych czynności zawijamy mięso w folię i wykładamy na blachę do pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy marynatę. W tym celu myjemy jabłko i ścieramy je na tarce, po czym mieszamy je z sosem sojowym, koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy suszony czosnek, cukier, cynamon oraz mieloną czerwoną paprykę.

Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy do momentu powstania jednolitej masy. Upieczone mięso wyjmujemy z folii i smarujemy je marynatą z każdej strony.

Następnie kładziemy je na grillu i pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10-15 minut, po czym przykrywamy je folią i odstawiamy na 15 minut, by lekko ostygło. Po tym czasie możemy je podawać.

Smacznego!

error: Content is protected !!