Pieczone kanapki z szynką i serem. Z tego przepisu zrobisz je raz dwa

Zapiekane kanapki z szynką i serem – sposób przygotowania

Nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu lub właśnie wróciłeś zmęczony z pracy do domu, nie musisz po prostu kończyć posiłku chlebem z masłem. Możesz połączyć te same składniki, których użyłbyś w bardziej przemyślany sposób, włożyć wszystko na chwilę do piekarnika i uzyskać danie o kilka rzędów wielkości smaczniejsze.

Składniki

  • chleb lub bułka – 8 kromek
  • szynka – wedle uznania
  • boczek – wedle uznania
  • świeży ser – w razie potrzeby
  • ser półtwardy – wedle uznania
  • jajka – 3 szt
  • mleko – 100 ml
  • masło – 20 gr
  • sól – do smaku

Przygotowanie

Umieść cztery kromki chleba lub pokrywki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i rozsmaruj je na wierzchu chleba, a następnie połóż kilka plastrów szynki lub bekonu.

Świeży ser pokroić w grube plastry i ułożyć po jednym na każdym pieczywie z szynką lub boczkiem. Na ser ponownie ułożyć plasterek wędliny i przykryć chlebem posmarowanym masłem od spodu.

Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 190°C. Ubij trzy jajka w misce i rozcieńcz je 100 ml mleka. Dodaj sól do smaku lub inne ulubione przyprawy lub zioła i ubij wszystko trzepaczką na gładką masę.

Zanurz każdą złożoną kanapkę w misce z mieszanką jajeczną i ostrożnie przewróć widelcem na drugą stronę. Poczekaj, aż ciasto całkowicie nasiąknie jajkiem i połóż je z powrotem na blasze do pieczenia. Posmaruj lub polej pozostałym jajkiem kanapki i posyp je drobno startym serem.

Tak przygotowane kanapki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, aż jajko się zetnie, ser w środku się roztopi, a powierzchnia nabierze pięknego złocistego koloru. Podawać natychmiast po upieczeniu.

Smacznego!

error: Content is protected !!