Nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu lub właśnie wróciłeś zmęczony z pracy do domu, nie musisz po prostu kończyć posiłku chlebem z masłem. Możesz połączyć te same składniki, których użyłbyś w bardziej przemyślany sposób, włożyć wszystko na chwilę do piekarnika i uzyskać danie o kilka rzędów wielkości smaczniejsze.
Umieść cztery kromki chleba lub pokrywki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i rozsmaruj je na wierzchu chleba, a następnie połóż kilka plastrów szynki lub bekonu.
Świeży ser pokroić w grube plastry i ułożyć po jednym na każdym pieczywie z szynką lub boczkiem. Na ser ponownie ułożyć plasterek wędliny i przykryć chlebem posmarowanym masłem od spodu.
Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 190°C. Ubij trzy jajka w misce i rozcieńcz je 100 ml mleka. Dodaj sól do smaku lub inne ulubione przyprawy lub zioła i ubij wszystko trzepaczką na gładką masę.
Zanurz każdą złożoną kanapkę w misce z mieszanką jajeczną i ostrożnie przewróć widelcem na drugą stronę. Poczekaj, aż ciasto całkowicie nasiąknie jajkiem i połóż je z powrotem na blasze do pieczenia. Posmaruj lub polej pozostałym jajkiem kanapki i posyp je drobno startym serem.
Tak przygotowane kanapki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, aż jajko się zetnie, ser w środku się roztopi, a powierzchnia nabierze pięknego złocistego koloru. Podawać natychmiast po upieczeniu.