Wyjątkowy smak Pieczeni po cygańsku – chwilka roboty i cała rodzinka się zajada.

Pieczeń po cygańsku – zaskocz rodzinę wybornym, romskim daniem

Tym razem poznasz przepis na zachwycającą pieczeń, specjalność kuchni cygańskiej. Będzie to idealne danie na obiad lub kolację. Wyjątkowy smak soczystego mięsa sprawi, że potrawa ta zagości w menu Twojego domu na zawsze.

Lista składników

  • 6 sporych plastrów wieprzowiny
  • 4 cebule
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 10 plastrów boczku
  • 700 ml bulionu wieprzowego
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw
  • olej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • musztarda

Sposób przygotowania

Plastry wieprzowiny rozbij na średniej grubości duże kotlety. Mięso oprósz solą i pieprzem. Cebulę posiekaj w piórka, a ogórki kiszone pokrój na plasterki.

Weź pierwszy, rozbity płat mięsny i pomasuj dokładnie jego wierzchnią warstwę musztardą. Następnie ułóż na nim 2 kawałki boczku, kilka talarków ogórka i cebuli. Przykryj je kolejnym plastrem mięsa i postępuj jak poprzednio aż do ostatniego ubitego kawałka wieprzowiny.

Tak powstały „przekładaniec” przewiąż w kilku miejscach sznurkiem. Pamiętaj, żeby zostawić część cebuli, bo będzie potrzebna do smażenia.

Olej rozgrzej na patelni i dorzuć wcześniej odłożoną porcję cebuli. Podsmaż ją, a następnie dosyp mieszankę mrożonych warzyw. Składniki duś na patelni, aż osiągną należytą miękkość. Następnie podlej je bulionem, dodaj łyżkę koncentratu, wymieszaj z pozostałymi składnikami i gotuj przez 5 minut.

W dalszej kolejności dolej wino i ponownie gotuj przez 5 minut. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Dołóż do niego duszone warzywa wraz z powstałym na bazie koncentratu i wina sosem.

Tak przygotowane mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 2-2,5 godziny, aż do miękkości wieprzowiny.

Najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniaczkami, frytkami lub kluskami śląskimi. Do tego dowolna surówka i pyszny obiad gotowy. Smacznego!

error: Content is protected !!