Pieczarki w sosie śmietanowym. Smak mile zaskoczył mnie i gości. Przepis.

Pieczarki w sosie śmietanowym – sposób przygotowania

Czasami pojedyncze pieczarki w prostym, ale pysznym sosie mogą być wystarczającym daniem głównym, aby zaspokoić zarówno głód, jak i apetyt. Wypróbuj ten ciekawy przepis, który możesz wzbogacić swoją wyobraźnię np. o kurczaka i różnego rodzaju dodatki.

Składniki

  • grzyby – 200 gr
  • cebula – pół szt
  • olej roślinny – do smażenia
  • masło – 10 gr
  • bulion mięsny lub warzywny – 150 ml
  • kwaśna śmietana – 100 gr
  • oregano – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • tarty parmezan – 15 gr
  • pietruszka – 1 garść
  • czosnek – 1 ząbek

Przygotowanie

Drobno posiekaj pół cebuli i podsmaż ją na różowo na patelni z kroplą oleju roślinnego i kawałkiem masła. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i dodać na patelnię ze smażoną cebulą. Smażyć grzyby na złoty kolor, często mieszając.

Zawartość patelni zalać bulionem i kwaśną śmietaną, posolić, dodać zmielony czarny pieprz i oregano, wymieszać i zagotować.

Czosnek pokroić w drobną kostkę lub przecisnąć i dodać na patelnię z sosem grzybowym. Posypać drobno startym parmezanem i dalej gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

error: Content is protected !!