Polecam ten przepis każdemu, kto ma ochotę na zaskakująco szybką do przygotowania i przepyszną przekąskę. Po wypróbowaniu tego sposobu na marynowanie grzybów już nigdy więcej nie sięgniesz po inne, kłopotliwe i czasochłonne przepisy.
pieczarki obierz i dokładnie umyj. Większe grzyby przekrój na pół lub na ćwiartki. Duś grzyby na suchej patelni przez około 5 minut. Pamiętaj, aby przykryć patelnię pokrywką. Przez ten czas pieczarki powinny puścić sok, który lekko odparuje.
W trakcie, gdy pieczarki się duszą, przygotuj marynatę. Cebule obierz i pokrój w półpierścienie. Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. W dużej misce wymieszaj: pokrojone cebule i czosnek, olej, sól, cukier i wszystkie pozostałe przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu składników zalej je octem i wymieszaj ponownie.
Gdy pieczarki są już dobrze podduszone, czyli po upłynięciu około 5 minut, wlej marynatę na patelnię z grzybami. Następnie gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Po upłynięciu czasu gotowania, pozostaw pieczarki na patelni, przykryte przez jeszcze około 3-4 minuty.
Przełóż całą zawartość patelni do słoika, poczekaj aż całkowicie wystygną – aby przyspieszyć ten proces, możesz schować je do lodówki.