Proste paszteciki z cukinii i babki lancetowatej – Przekonaj się, jakie są smaczne.

Usmaż małe placuszki z startej cukinii doprawionej czosnkiem na złoty kolor na oleju lub smalcu.

Gotowe placki z cukinii podajemy ze śmietaną, doprawiamy ziołami i solą. Świetnie smakują na świeżo po usmażeniu, ale także na zimno.

Składniki

  • 2 młode średnie cukinie
  • 50-80 g babki lancetowatej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pieprz mielony
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana
  • szczypiorek
  • pietruszka (bazylia itp.)

Proces przygotowania

Cukinię zetrzeć na grubej tarce i lekko posolić. Odstaw na około pół godziny.

Następnie odciśnij całą wodę i dodaj wyciśnięty czosnek, pieprz, żółtka, mąkę, drobno startą babkę lancetowatą i bułkę tartą. Jeśli to konieczne, dodaj sól. Wyrabiamy ciasto, powinno być trochę grubsze niż na placki ziemniaczane. Jeśli wydaje się zbyt gęste, dodaj trochę mleka. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki z obu stron. Podawane z kwaśną śmietaną doprawioną ziołami i solą. Jeśli chcesz, możesz dodać także czosnek.

error: Content is protected !!