Poznaj ten przepis na pastę jajeczną a nie będziesz chciał innego

Coś lekkiego i smacznego jednocześnie? Pasta, która nadaje się na zwykły posiłek i Wielkanocną ucztę?

Wypróbuj ten przepis, a błyskawicznie przekonasz się, że jest to możliwe. Uprzedzam należy robić w dużych ilościach, bo wszystkim smakuje.

Składniki których potrzebujesz:

  • pietruszka do smaku
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 75 g mięsa (może być to szynka, salami lub gotowany bądź pieczony kurczak)
  • 25 ml mleka
  • 200 g sera topionego
  • 15 g musztardy ważne żeby była pełnotłusta
  • 75 g masła
  • 2g soli
  • 35 g cebuli

Czego jeszcze możesz użyć?

  • Grzyby marynowane w różnych ilościach
  • marchewka marynowana
  • różne gatunki ziół

Jak wykonać?

Najpierw ugotuj jajka. Potem przygotuj mięso poprzez szarpanie szynki lub mielenie. Dobrym sposobem na mięso pieczone będzie jego pokrojenie.

Masło powinno być miękkie, ponieważ wtedy bez problemu poradzisz sobie z tym, żeby rozmieszać je razem z serem, mlekiem oraz musztardą. Konsystencja śmietany będzie wtedy wskazana.

Możesz użyć także śmietany zamiast mleka. Pora na dodanie mięsa. Wszystko trzeba wymieszać jeszcze z pokrojonymi lub pokruszonymi żółtkami.

Cebulę najlepiej będzie pokroić na plastry wtedy może być dodana razem z pokrojonymi białkami. Czas na przyprawy, czyli dodanie soli i natki pietruszki.

Tak przygotowana pasta nadaje się idealnie do podawania na jajkach lub chlebie. Najlepiej smakuje i sprawdza się w wersji schłodzonej. Teraz jest czas na opcjonalne dodatki z grzybów, marchewki i nie tylko.

Smacznego.

error: Content is protected !!