Pączki w piekarniku bez oleju: Pieką się same w piekarniku i są cudowne – w końcu przepis, który zawsze się udaje.

Pyszne puszyste pączki nadziewane nutellą lub ulubionym dżemem. Są proste i pyszne, na pewno je pokochasz!

Składniki:

  • 1 kg zwykłej mąki
  • 0,6 l mleka
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 15 dkg masła
  • szczypta soli
  • 2 kostki drożdży (lub suszone 2-3 opakowania)
  • 1 wanilia

Dodatkowo:

  • masło
  • Nutella (lub dżem)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Przygotuj drożdże i pozwól im wyrosnąć. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj drożdże na zakwasie. Zrobimy ciasto.

Pozwól mu rosnąć przez około 1 godzinę. Gdy wyrośnie rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Kubkiem lub foremką wycinamy koła. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Pozwól mu rosnąć przez 20 minut.

Następnie szklanką wciskamy odcisk w każde kółko, tak aby nie zrobić dziury do samego dna. Jeśli chcesz dziurę, możesz zrobić dziurę w stożkach, tak jak ja. 🙂 Te bez dziury są lepsze do wypełnienia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 13 minut. Trzeba spróbować, nie każdy piekarnik piecze tak samo. Jeszcze gorące posmarować masłem, w dziurki włożyć nutellę lub dżem i posypać cukrem pudrem. Są pyszne – przed pieczeniem próbowałam nadziewać je Nutellą i też były pyszne.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!