Pączki bez grama oleju i bez smażenia – Najlepsze pączki jakie kiedykolwiek jadłam.

Zapewne brzmi to nieprawdopodobnie, a jednak jest jak najbardziej prawdziwe. Pyszne pączki bez grama oleju i bez smażenia w głębokim tłuszczu w bardzo prosty sposób przygotujesz…w piekarniku!

Od dziś możesz zapomnieć o ociekających tłuszczem lub suchych pączkach ze sklepowej półki. Zrób je sama, ze sprawdzonych produktów i ciesz się ich smakiem nie licząc zjedzonych sztuk. Do dzieła!

Uwaga: mleko, którego użyjesz do ciasta na pączki, powinno mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna – 500 g
  • mleko – 120 ml
  • suche drożdże – 10 g
  • cukier – 100 g
  • jajka – 2 sztuki
  • masło – 50 g
  • skórka pomarańczowa – opcjonalnie
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy,
  • opcjonalnie: kawałki czekolady i cukier puder do posypania gotowych pączków.

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wysokiej miski wlej mleko i dodaj suche drożdże. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Potem dodaj mąkę, jajka, cukier, rozdrobnione masło i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszaj.

2. Teraz, wyrabiaj ciasto rękoma aby było gładkie i jednolite i nie kleiło się do rąk. Jeśli ciasto jest klejące – dosyp mąki.

3. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu podwojenia swojej objętości.

4. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego kawałki czekolady i rozwałkuj do grubości 0,5-1 cm.

5. Szklanką lub kubkiem, wykrawaj zgrabne kółka.

6. Przełóż gotowe krążki z ciasta na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowana masłem, zachowując między nimi odstępy.

7. Piecz pączki w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20-25 minut. Gdy urosną i pięknie się zarumienią – są gotowe!

Przed podaniem, oprósz pączki cukrem pudrem. Gwarantuję, że Twoja rodzina już na nie czeka i nie musisz ich wołać. Smacznego!

error: Content is protected !!