Od dziś możesz zapomnieć o ociekających tłuszczem lub suchych pączkach ze sklepowej półki. Zrób je sama, ze sprawdzonych produktów i ciesz się ich smakiem nie licząc zjedzonych sztuk. Do dzieła!
Uwaga: mleko, którego użyjesz do ciasta na pączki, powinno mieć temperaturę pokojową.
1. Do wysokiej miski wlej mleko i dodaj suche drożdże. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Potem dodaj mąkę, jajka, cukier, rozdrobnione masło i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Teraz, wyrabiaj ciasto rękoma aby było gładkie i jednolite i nie kleiło się do rąk. Jeśli ciasto jest klejące – dosyp mąki.
3. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu podwojenia swojej objętości.
4. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego kawałki czekolady i rozwałkuj do grubości 0,5-1 cm.
5. Szklanką lub kubkiem, wykrawaj zgrabne kółka.
6. Przełóż gotowe krążki z ciasta na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowana masłem, zachowując między nimi odstępy.
7. Piecz pączki w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20-25 minut. Gdy urosną i pięknie się zarumienią – są gotowe!