Każdego lata marynuj dużą porcję ogórków z musztardą – Tak smacznych jeszcze nie jadłaś.

Akurat rozpoczyna się sezon na ogórki. Któż z nas ich nie lubi? Proponuję niecodzienne ich wydanie a mianowicie – ogórki kiszone z musztardą.

Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • około 4 kilogramów ogórków (najlepiej jednakowej wielkości),
  • cukru (200 g),
  • octu (200 ml),
  • oleju roślinnego (200 ml),
  • około 2 łyżek soli,
  • 2 łyżek musztardy w proszku,
  • 2 główek czosnku,
  • pęczka kopru
  • 1 łyżeczki czarnego pieprzu (w całości).

Zaczynamy od dokładnego i starannego umycia ogórków, które pozostawiamy w zimniej wodzie na około 2 godziny. Kroimy ogórki wzdłuż na ćwiartki (jeśli są duże możemy je podzielić na ósemki).

W naczyniu mieszamy cukier, sól, pieprz, musztardę, ocet i olej roślinny. Obrany i przepuszczony przez praskę czosnek dodajemy do zaprawy i łączymy z nią. Dosypujemy drobno pokrojony koperek. Do zaprawy wsypujemy pokrojone ogórki, mieszamy razem i odstawiamy na około 3 godziny, mieszając co pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy słoiki, w których przechowamy nasze ogórki. Ich wielkość zależy tylko od nas samych (polecamy te pół litrowe lub litrowe). Wypełniamy je ogórkami i zalewamy marynatą aż po brzegi słoików, nakręcamy wieczka.

Przygotowujemy wodę do gotowania słoików, wstawiamy je na około 15 minut. Wygotowane słoiki można owinąć ręcznikiem i poczekać na ich ostygnięcie. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscy, aż przyjdzie na nas ochota na ich spróbowanie.

error: Content is protected !!