Zaczynamy od dokładnego i starannego umycia ogórków, które pozostawiamy w zimniej wodzie na około 2 godziny. Kroimy ogórki wzdłuż na ćwiartki (jeśli są duże możemy je podzielić na ósemki).
W naczyniu mieszamy cukier, sól, pieprz, musztardę, ocet i olej roślinny. Obrany i przepuszczony przez praskę czosnek dodajemy do zaprawy i łączymy z nią. Dosypujemy drobno pokrojony koperek. Do zaprawy wsypujemy pokrojone ogórki, mieszamy razem i odstawiamy na około 3 godziny, mieszając co pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy słoiki, w których przechowamy nasze ogórki. Ich wielkość zależy tylko od nas samych (polecamy te pół litrowe lub litrowe). Wypełniamy je ogórkami i zalewamy marynatą aż po brzegi słoików, nakręcamy wieczka.
Przygotowujemy wodę do gotowania słoików, wstawiamy je na około 15 minut. Wygotowane słoiki można owinąć ręcznikiem i poczekać na ich ostygnięcie. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscy, aż przyjdzie na nas ochota na ich spróbowanie.