Sekret, Którego Nauczyła Mnie Moja Babcia: Dodaj Ocet i Zobacz Różnicę.

Fantastyczna receptura na delikatne, puszyste ciasto, przekazana mi przez babcię. Jest ono ulubionym posiłkiem moich dzieci na śniadanie lub jako smakołyk. Tajemnica wyjątkowego smaku kryje się w zastosowaniu octu.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • Mąka pszenna: 600 g plus dodatkowe 2 łyżki,
  • Mleko: 400 ml,
  • Suszone drożdże: 8 g,
  • Cukier granulowany: 80 g,
  • Sól: 1 łyżeczka,
  • Ocet: 2 łyżeczki,
  • Olej roślinny: 2 łyżki,
  • Masło: 60 g (30 g + 30 g),
  • Dodatkowo: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, mak.

Instrukcje wykonania:

Wsyp mąkę do miski o dużej głębokości. W oddzielnej misce, podgrzej mleko.

Do mleka dodaj cukier, sól, a następnie jajko. Całość wymieszaj trzepaczką.

Dodaj drożdże do mleka, dobrze wymieszaj. W centrum mąki zrób dołek, do którego wlej zawartość miski z drożdżami.

Użyj szpatułki, aby połączyć składniki. Dodaj dwie łyżki mąki, po czym wyłóż ciasto na stół.

Na ciasto połóż miękkie masło i dokładnie wymieszaj rękami. Polej ciasto octem i ponownie wymieszaj.

Miskę natłuść olejem, włóż do niej ciasto, przykryj folią i ręcznikiem. Pozostaw na 30 minut, aby ciasto wyrosło.

Usuń powietrze z ciasta, wyłóż na stół i rozciągnij w dużym kole. Posmaruj ciasto miękkim masłem, złoż je w trzy części. Pokrój ciasto na sześć równych części, każdą z nich zroluj, a końce połącz. Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw na 10 minut.

Po tym czasie posmaruj wierzch ciasta mieszanką żółtka z mlekiem, posyp makiem. Umieść blachę w nagrzanym piekarniku.

Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie podawaj.

Smacznego życzymy!

error: Content is protected !!