Przepyszny obiad z jednego garnka: to danie pokocha cała rodzina. Ten przepis będzie hitem w Twoim domu

Gwarantuje Ci, że ten przepis będzie hitem w Twoim domu! Wszyscy domownicy będą zachwyceni tak pysznym obiadem. A goście z pewnością będą prosić o zdradzenie tej cudownej receptury!

Potrzebujesz:

Na puree:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 50 g sera cheddar
  • 30 ml mleka
  • 1 łyżka soli
  • czarny pieprz do smaku

Na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 150 g kapusty
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny, kminek, papryka czerwona, tymianek i pietruszka do smaku

Na sos:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 ml wody
  • do posypania 50 g sera cheddar

Przygotowanie:

Ziemniaki przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości. Podczas gotowania ziemniaków pokrój kapustę w cienkie paski i włóż do miski. Dodaj mięso mielone i przygotuj inne składniki.

Dodaj starty czosnek, startą cebulę, mąkę, sól, czarny pieprz, kminek, czerwoną paprykę, tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wlej olej i dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy mięsnej uformuj średniej wielkości kotlety i ułóż je obok siebie na natłuszczonej blaszce. Po środku każdego kawałka mięsa zrób wgłębienie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 ° C przez około 30-35 minut.

Podczas pieczenia przygotuj puree. Ugotowane ziemniaki rozgnieć, dodaj 50 g sera cheddar, zalej 3 łyżkami mleka, posól, popierz. Dobrze wymieszaj składniki i uformuj z powstałej masy nieco mniejsze wałeczki niż te mięsne. Następnie ułóż je we wgłębieniach kotletów.

Wymieszaj przecier pomidorowy i 300 ml wrzącej wody. Następnie polej nim danie i posyp startym serem cheddar.

Piecz w temperaturze 220 ° C przez około 30 minut.  Po upieczeniu możesz podawać danie np. z ulubioną surówką warzywną.

Smacznego!

error: Content is protected !!