Goście będą w szoku: Z pozoru zwykłe składniki z Twojej kuchni tworzą niezwykłe ciasto.

Masz ochotę na coś prostego i smacznego? Ten przepis na tort jest idealny. Składniki są łatwe do zdobycia, a efekt końcowy – delikatny i pyszny.

Potrzebne składniki:

Dla ciasta potrzebujesz:

  1. 2 żółtka;
  2. 200 g mąki pszennej;
  3. 70 g cukru pudru;
  4. 70 ml masła, stopionego;
  5. skórka z cytryny lub limonki;
  6. szczypta soli;
  7. 1 opakowanie proszku do pieczenia.

Dla nadzienia:

  1. 2 białka;
  2. 3 łyżki cukru;
  3. 400 g jogurtu waniliowego;
  4. 3 łyżki mąki.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania miski – powinna być sucha i czysta. Oddziel żółtka od białek (białka będą potrzebne później). Do miski wrzuć żółtka, dodaj cukier i ubij. Do tej masy powoli dodaj stopione masło, ubijając na wolnych obrotach. Następnie, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny lub limonki* (*uprzednio dokładnie umyte i starte na tarce).

Następnie, odłóż mikser i zacznij ugniatać ciasto ręcznie, aż stanie się gładką kulą. Podziel ją na dwie części, owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut (nie w lodówce).

W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia, wykładając jej dno papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyciągnij ciasto z zamrażarki. Pierwszą część rozwałkuj i ułóż na dnie formy. Drugą część zostaw na później.

Teraz czas na krem. Wcześniej odłożone białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do niej jogurt i przesianą mąkę, mieszając na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Tę masę przełóż na ciasto w formie.

Na koniec, drugą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nią krem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciesz się niezwykłym smakiem!

error: Content is protected !!