Codzienne picie tego napoju to klucz do zdrowia.

Lato zachęca nas do aktywności i zwiększonego spożycia płynów.

Podczas nawet krótkiego przebywania na słońcu konieczne jest nawadnianie organizmu. Jednak nie każdy napój równie skutecznie zaspokaja pragnienie, jak to robi kwas chlebowy. Zachęcam do przygotowania go samemu w domu, aby móc codziennie delektować się jego wyjątkowym smakiem! Przedstawiam przepis na kwas chlebowy, który jest moim faworytem.

Potrzebne składniki:

  1. 20 g drożdży
  2. 3 cytryny
  3. 200 g cukru
  4. 30 g rodzynek
  5. 3 litry wody

Instrukcje przygotowania:

  1. Cytryny przekrój na pół, wyciśnij z nich sok, a miąższ usuń. Skórkę pokrój na małe kawałki i umieść w słoiku.
  2. Wodę zagotuj, rozpuść w niej cukier, a następnie wlej do słoika z skórkami. Dodaj też sok z cytryn.
  3. Do mieszanki wsyp rodzynki i dokładnie wszystko wymieszaj. Odczekaj, aż płyn ostygnie do temperatury około 30°C.
  4. Wsyp do płynu pokruszone drożdże i ponownie wymieszaj. Pozostaw napój na około 15-18 godzin w ciepłym miejscu.
  5. Przecedź kwas przez gęstą tkaninę, jak serwetka czy gaza, dosłódź według uznania i umieść w lodówce na kilka godzin, aby się schłodził.

Pozostałe po przygotowaniu skórki cytrynowe i rodzynki można wykorzystać ponownie. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!