Przekąska z marmoladą, cukrem i makiem – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Przekąska z marmoladą, cukrem i makiem – procedura przygotowania

Jeśli zostały Ci ziemniaki z poprzedniego gotowania i nie wiesz, co z nimi zrobić, przygotuj ten szybki i prosty przepis. Przekąskę z marmoladą można podać na słodki podwieczorek, pyszny obiad lub po prostu zjeść, kiedy tylko masz na to ochotę.

Ciasto

  • puree ziemniaczane – 400 g
  • zwykła mąka – 200-250 g
  • smalec – 1 łyżka

Wypełnianie i dekorowanie

  • marmolada – 4 łyżki
  • cukier puder – 2 łyżki
  • mak – 2 łyżki

Puree ziemniaczane mieszamy ze zwykłą mąką i wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto. Powstałe ciasto podzielić na dwie równe części, które rozwałkować na arkusze o wysokości około 0,5 cm. Teraz rozgrzewamy patelnię i bez użycia tłuszczu smażymy na niej oba naleśniki – smażymy po około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Po usmażeniu posmaruj je odrobiną smalcu, aby podkreślić ich smak i nadać im miękkość. Następnie posmaruj dżemem jedną stronę każdego naleśnika i zwiń go.

Wskazówka: Zamiast marmolady możesz także użyć dżemu. Podawaj posypane cukrem i makiem.

error: Content is protected !!