Naleśniki z dodatkami – Tak podane zaskoczą nie tylko domowników. To prawdziwe mistrzostwo smaków.
Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Odkąd smażę je w ten sposób, moja rodzina je wręcz pokochała. Piękne i niezwykle smaczne naleśniki, przygotujesz w bardzo prosty sposób, korzystając z produktów które masz właśnie pod ręką.
Do ich przygotowania, nadaje się niemal każdy produkt, począwszy od smażonej cebulki i różnych warzyw, poprzez pieczarki, mięso mielone i jajka na twardo, wszelkich ziół, do ich słodkich wersji z owocami lub dżemem.
Wszystko, co najbardziej lubisz Ty i Twoja rodzina, możesz użyć do przygotowania tych naleśników.
Poznaj trzy, najbardziej efektowne i najsmaczniejsze wersje naleśników. To niezwykle łatwe, a efekt zaskoczy każdego. Do dzieła!
Trzy najpyszniejsze sposoby na naleśniki z dodatkami
1. Na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju, wlej cienką warstwę ciasta. Następnie nałóż cienką warstwę dodatków i zalej drugą warstwą ciasta. W ten sposób, najlepsze naleśniki będą z bananami, jagodami, rybą lub serem.
2. Wrzuć przygotowane dodatki do ciasta przed ich smażeniem. Sposób świetnie się sprawdzi z dodatkiem startej marchewki, jabłek lub posiekanymi, aromatycznymi ziołami.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem, najpierw podsmaż dodatki, potem rozłóż je cienką warstwą na całej powierzchni patelni i zalej warstwą ciasta. W taki sposób przygotujesz najlepsze naleśniki z cebulą, boczkiem lub pieczarkami.
Naleśniki ze szczypiorkiem i jajkiem na twardo
SKŁADNIKI:
-
4 jajka
-
szczypiorek
-
1 szklanka wody
-
2 szklanki kefiru
-
2 szklanki mąki
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
sól do smaku
-
czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Ubij 2 jajka z cukrem, solą, dodaj kefir i wymieszaj. Następnie, dodaj przesianą mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
2. Potem, dodaj do ciasta szklankę wrzącej wody, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Na koniec dodaj olej roślinny.
3. Do przygotowania nadzienia, potrzebujesz 2 ugotowane na twardo jajka. Obierz je, pokrój w drobną kosteczkę i dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju, smaż bardzo cienkie naleśniki, a kiedy ciasto lekko się zetnie nałóż łyżkę farszu. Nałóż drugą, cienką warstwę ciasta i smaż , aż spód się zarumieni.
5. Na koniec, delikatnie odwróć naleśnika na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Gotowe!
Naleśniki z ziołami i serem
SKŁADNIKI:
-
3 szklanki mleka
-
1-1,5 szklanki mąki pszennej
-
3 jajka
-
60-100 g twardego sera
-
1 pęczek koperku bądź szczypiorku
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
1-2 łyżeczki cukru
-
1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Ubij lekko jajka z cukrem i solą. Następnie, wlej ciepłe mleko, przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj, na jednolitą, gładką masę.
2. Do gotowego ciasta, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser i drobno pokrojone zioła oraz olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw ciasto na 10-15 minut.
3. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju, smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gotowe!
Naleśniki z pieczarkami
SKŁADNIKI:
-
500 g mąki pszennej
-
230 ml wody
-
3 jajka
-
300 ml kefiru
-
200 g pieczarek
-
1 cebula
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
zioła do smaku
-
sól do smaku
-
0,5 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte i oczyszczone pieczarki pokrój na cieniutkie plasterki, cebulkę w drobną kosteczkę. Podsmaż na małej ilości oleju, a na koniec dodaj drobno pokrojone zioła.
2. Przygotuj ciasto: Do kefiru, dodaj jajka, sodę, sól i przesianą mąkę. Wymieszaj wszystko na jednolitą, gładką masę. Na koniec, małymi porcjami dodawaj wrzącą wodę i łyżkę oleju. Teraz dodaj podsmażone pieczarki z cebulą i ziołami, wymieszaj i odstaw ciasto na kilka minut.
3. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju, z obu stron przez ok 1-2 minut, na złoty kolor. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]