Przepis na przepyszne babcine naleśniki. Sekret tkwi w jednym tajnym składniku. Nigdy się nie przypalają i są mięciutkie jak wata.

Naleśniki to danie, które może być zarówno śniadaniem, deserem i kolacją.

Ten przepis znajduje się w mojej rodzinie od pokoleń, a tajemnica kryjąca się za nim polega na jednym tajemniczym składniku. Sprawdź przepis, dzięki któremu zakochasz się na nowo w naleśnikach!

Do przygotowania naleśników potrzebujesz:

  • dwie szklanki mleka
  • jedną szklankę gorącej wody
  • cztery łyżki oleju roślinnego
  • dwie szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • sól
  • skrobię kukurydzianą
  • cztery łyżki cukru
  • cztery jajka

Przygotowanie krok po kroku:

Rozbij do sporej miski jajka. Następnie ubij je dodając jednocześnie cztery łyżki cukru, sól i całe opakowanie cukru waniliowego. W kolejnym etapie do ubijanej masy dodaj olej i oraz mleko. Wcześniej przygotowaną skrobię wymieszaj z niewielką ilością gorącej wody, a następnie połącz ją z masą naleśnikową.

To właśnie dzięki skrobi kukurydzianej i olejowi ciasto będzie gładkie, ale jednocześnie zachowa zwartą konsystencję. Przesiej mąkę przez sito i dodawaj do masy małymi ilościami – przy tym mieszając cały czas. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i rozpocznij smażenie.

Naleśniki podawaj z ulubionym nadzieniem – kremem czekoladowym, twarogiem, dżemem lub konfiturą. Wypróbuj również naleśniki wytrawne z grzybami! Smacznego!

error: Content is protected !!