4-etapowy przepis, który zawsze się sprawdza: Jak zrobić miękkie naleśniki bez kefiru lub mleka.

Naleśniki bez mleka czy kefiru? To jest możliwe! Poznaj nasz przepis na naleśniki na wodzie.

Masz ochotę na naleśniki wytrawne? Nie tylko z dżemem lub cukrem? Chcesz je faszerować warzywami lub mięsem? Proszę bardzo! Przygotuj naleśniki z ziołami o kuszącym wyglądzie i aromacie.

Potrzebne składniki:

  • 600ml wody
  • 300gr mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki dowolnych posiekanych ziół
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Jak przygotować:

W dużej misce ubij jajka, wlej do nich 500ml wody, dodaj sól, cukier i sodę, a następnie ponownie wszystko razem ubij. Kwasek cytrynowy rozpuść w pozostałych 100ml wody i odłóż na bok.

Mąkę przesiej i dodaj do miski z resztą składników. Dobrze wymieszaj by otrzymać ciasto o gładkiej konsystencji, bez grudek. Pozostaw jeszcze na 20 minut.

Następnie dodaj do ciasta rozpuszczony kwasek cytrynowy i zioła. Całość dokładnie zmiksuj. Na mocno rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron, na złoty kolor.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. warzywami czy dowolnym mięsem. Smacznego!

error: Content is protected !!