Do nadzienia:
Do posypania i rozprowadzania:
Pozostałe składniki:
Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami i dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Pomału dodawaj sól, mąkę i wymieszaj ciasto. Następnie dodaj olej i wyrabiaj ciasto dalej.
Po zakończeniu wyrabiania odstaw je na około pół godziny do odpowiedniego wyrośnięcia. Obrane wcześniej ziemniaki, pokrój na malutkie kawałeczki i ugotuj, aż będą miękkie. Gry będę już ugotowane, rozgnieć je na miąższ i dodaj odrobinę mleka, sera oraz soli i wymieszaj dokładnie.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i podziel je na 3 kawałki, a następnie rozwałkuj każdy z nich. Z nadzienia ziemniaczanego uformuj trzy kuleczki takiej samej średnicy, one będą potrzebne do nadziewania naleśników. Kulkę zawiń w naleśnik i rób tak z każda kuleczką.
Przygotowane naleśniki przykryj folią spożywczą, bądź czymkolwiek innym, utrzymującym ciepło i pozostaw do wyrośnięcia. Do naleśnika wbij palce, aby powstały dziurki na całej jego wielkości, posmaruj go żółtkiem, które wymieszaj wcześniej z olejem i posyp naleśnika sezamem dla smaku. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz w nim naleśniki przez około 15 – 20 minut.