Pyszne naleśniki bez mąki – raz dwa i gotowe. Tak dobre mogę jeść nawet codziennie

Naleśniki to danie, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Dzięki temu przepisowi odkryjesz je na nowo!

Ten przepis będzie idealny gdy w Twojej kuchni zabraknie akurat mąki, ponieważ w tym przepisie nie będziesz jej potrzebować.

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 6 jajek
  • 0,5 litra mleka
  • 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Składniki na twarożek:

  • 300 g twarożku białego
  • cukier, masło i śmietana do smaku

Przygotowanie twarożku:

Twaróg utrzyj z cukrem za pomocą widelca (lub miksera jeśli tak Ci wygodniej). Do twarożku możesz również dodać swoje ulubione dodatki, takie jak: mak, wiórki kokosowe czy też rodzynki.

Przygotowanie naleśników:

5 jajek cukier oraz skrobię zmiksuj na gładką masę. Cały czas mieszając dodaj mleko oraz olej słonecznikowy. Ciasto odstaw na 15 minut. Konsystencja powinna być dość rzadka.

W tym czasie przygotuj patelnię – nalej niewielką ilość oleju słonecznikowego i dobrze go rozgrzej. Naleśniki smaż z tylko jednej strony. Tak usmażone naleśniki posmaruj przygotowanym wcześniej twarożkiem.

Zwiń każdy w rulon lub też złóż w trójkąty. Naleśniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdego z nich posmaruj roztopionym masłem i opcjonalnie kwaśną śmietaną.

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut.

Podawaj je według własnego uznania, polane czekoladą, udekorowane bitą śmietaną lub z ulubionymi owocami.
Z tego przepisu powinnaś uzyskać około 25 naleśników. Gotowe. SMACZNEGO!

error: Content is protected !!