Jeśli masz ochotę na najlepsze mięso Stroganowa, trzymaj się tego przepisu: Warto.

W domu uwielbiamy stroganoff i oczywiście wolimy go od wołowiny, którą należy przygotować zgodnie z poprawnością. Ale jeśli nie masz czasu, możesz wybrać także wieprzowinę lub drób, wynik jest również bardzo smaczny, a ponadto przygotowuje się go znacznie szybciej.

Jeśli jednak nie masz czasu, możesz wybrać także mięso wieprzowe lub drobiowe. Rezultat jest również bardzo smaczny, a ponadto można go przygotować znacznie szybciej.

Składniki:

  • 400 g wysokiej jakości wołowiny (powinno być polędwicy) lub wieprzowiny, kurczaka, indyka
  • 1 cebula
  • kawałek masła

  • 300-350 ml bulionu
  • 5 łyżek bitej śmietany
  • 1 marynata
  • olej

  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • trochę cukru
  • grzyby (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz i pokrój w plasterki. Lekko zagotuj.

Następnie pokroić w makaron. Dopraw solą i pieprzem, dodaj olej i dobrze wymieszaj. Pozostaw mięso w tej marynacie na co najmniej 1-2 godziny. Najlepiej pozostawić do marynowania na noc. Na patelni rozgrzej masło (jeśli go nie masz, możesz zastąpić je olejem). Mięso podsmaż na bulionie, a następnie przykryj pokrywką, aby puściło sok. Cebulę podsmażamy osobno na patelni na odrobinie oleju.

Dodaj cebulę do mięsa. Kontynuuj gotowanie, dodaj posiekany ogórek i grzyby. Następnie wlać bulion, przykryć i delikatnie dusić. Jeśli pracujesz z drobiem, będzie on gotowy bardzo szybko, najdłużej przygotowuje się wołowinę. gdy mięso będzie miękkie dodajemy ciśnienie, musztardę, śmietanę i doprawiamy odrobiną cukru. Możemy też doprawić odrobiną soli i czarnego pieprzu.

W razie potrzeby sos można rozcieńczyć bulionem lub pozostawić grubszy. Podawać z ryżem lub innym dodatkiem do smaku. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!