Zdradzam sekret dlaczego ciasta w bufetach za czasów PRLu były tak pyszne – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Do głębokiej miski wlej ciepłą wodę, jej temperatura powinna wynosić około 35-40 stopni Celsjusza. Następnie dodaj drożdże i cukier. Całość wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Natychmiast dodaj mąkę. Najlepiej wcześniej przesianą przez sitko. Wtedy będzie lekka i puszysta.

Mąkę wsypuj porcjami cały czas mieszając ciasto. Dodaj też sól i zmiękczone masło. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto zacznij wyrabiać drewnianą łyżka, a później ręcznie. Ciasto powinno mieć lepką konsystencję i być miękkie.

Przełóż ciasto do miski i przykryj je folią spożywcza lub ręcznikiem kuchennym. Pozostaw na godzinę, po odkryciu ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 1,5-2 raza.

Rozciągnij ciasto i pozostaw jeszcze pod przykryciem na kolejną godzinę. Z takiego ciasta możesz zrobić dowolne ciasto, aby to zrobić podziel ciasto na mniejsze porcje i wypełnij dowolnym nadzieniem. Zawiń nadzienie w placki i usmaż.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!