Zdradzam sekret dlaczego ciasta w bufetach za czasów PRLu były tak pyszne – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Dzisiaj zdradzę Wam sekret dlaczego ciasto w bufetach za czasów PRL-u było tak pyszne! Ten smak jest niesamowity. Nie oprze się mu żaden łasuch.

Jeśli cały czas wspominasz smak muffinki ze stołówki, to ten przepis jest dla Ciebie. Dziś przedstawimy Ci jak zrobić ciasto inspirowane bufetami z czasów PRL-u. Tak je właśnie przyrządzały kucharki. To najsmaczniejsze i delikatne ciasto.

Ciasto według naszego sprawdzonego przepisu

To ciasto to zlepek zasad i wymagań dyktowanych przez państwo jakości produktów spożywczych, towarów i usług. Może dlatego wszystko było wtedy tak smaczne i miało niepowtarzalny smak. To czasy kiedy na każdym rogu można było kupić pyszne placki z różnymi nadzieniami. Teraz nie są już produkowane.

Na szczęście testowa receptura na te pyszne placki zachowała się do dziś. Każda gospodyni domowa może upiec je teraz sama we własnej kuchni. Do tego przepisu nie będą potrzebne ani jajka, ani mleko. To ciasto jest nie tylko smaczne, ale również budżetowe.

Składniki potrzebne do przygotowania placków:

  • 10 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 5 g soli
  • 170 m ciepłej wody
  • 310 g mąki
  • 10 g masła (lub margaryny)

Przygotowanie:

error: Content is protected !!