Z naszego przepisu stworzysz cudownie pyszne i soczyste ciasto czekoladowe. Jeśli lubisz takie smaki – to ciasto zapadnie w Twoim sercu na długo. Przekładany dżemem deser jest idealny na różne uroczystości.
Przygotuj czystą miskę i wsyp do niej suche składniki; mąkę, cukier, musli, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnym krokiem jest dokładne wymieszanie tych składników. Jajka podziel na dwie części. Żółtka dodaj do wymieszanej masy a białka ubij na sztywno.
Białka ubijamy na sztywno a następnie delikatnie przelewamy je do pozostałej wymieszanej masy. Musisz to robić bardzo delikatnie, żeby białka nie opadły.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Naszykuj sobie formę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i posyp kasza manną lub bułką tartą – to pomoże oddzielić ciasto od blachy po upieczeniu. Do tak przygotowanej formy wlej masę. Na górę ułóż albo wiśnie albo posiekane wcześniej orzechy.
Temperatura pieczenia wynosi 180 stopni Celsjusza a jej czas mieści się w granicach 20 minut. :Po tym czasie drewnianym patyczkiem sprawdź czy ciasto się upiekło. Wystarczy wbić patyczek w ciasto. Jeśli patyczek jest suchy – ciasto gotowe. Jeśli nadal mokre – czynność powtórz za parę minut.
Upieczone ciasto należy wystudzić i posmarować je konfiturą. Jeżeli lubisz słodsze ciasta przygotuj polewę z podanych wyżej składników i polej ciasto. Jeśli jednak nie przepadasz za polewami, śmiało możesz z niej zrezygnować.