Zapamiętaj tez przepis – Dzięki niemu stworzysz przepyszne, wilgotne ciasto przekładane dżemem.

Szukasz przepisu na idealne ciasto, a czekolada to Twoja miłość?

Z naszego przepisu stworzysz cudownie pyszne i soczyste ciasto czekoladowe. Jeśli lubisz takie smaki – to ciasto zapadnie w Twoim sercu na długo. Przekładany dżemem deser jest idealny na różne uroczystości.

Składniki:

  • 5 jajek;
  • szklanka mąki półgrubej;
  • 0.5 szklanki cukru;
  • szklanka musli czekoladowego;
  • szklanka oleju;
  • proszek do pieczenia;
  • wiśnie lub posiekane orzechy.

Nadzienie:

  • Dżem najlepiej kwaśny – przykładowo malina lub czarna porzeczka

Polewa:

  • 200 g czekolady;
  • Słodka śmietana 30 lub 36 %.

Przygotowanie:

Przygotuj czystą miskę i wsyp do niej suche składniki; mąkę, cukier, musli, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnym krokiem jest dokładne wymieszanie tych składników. Jajka podziel na dwie części. Żółtka dodaj do wymieszanej masy a białka ubij na sztywno.

Białka ubijamy na sztywno a następnie delikatnie przelewamy je do pozostałej wymieszanej masy. Musisz to robić bardzo delikatnie, żeby białka nie opadły.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Naszykuj sobie formę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i posyp kasza manną lub bułką tartą – to pomoże oddzielić ciasto od blachy po upieczeniu. Do tak przygotowanej formy wlej masę. Na górę ułóż albo wiśnie albo posiekane wcześniej orzechy.

Temperatura pieczenia wynosi 180 stopni Celsjusza a jej czas mieści się w granicach 20 minut. :Po tym czasie drewnianym patyczkiem sprawdź czy ciasto się upiekło. Wystarczy wbić patyczek w ciasto. Jeśli patyczek jest suchy – ciasto gotowe. Jeśli nadal mokre – czynność powtórz za parę minut.

Upieczone ciasto należy wystudzić i posmarować je konfiturą. Jeżeli lubisz słodsze ciasta przygotuj polewę z podanych wyżej składników i polej ciasto. Jeśli jednak nie przepadasz za polewami, śmiało możesz z niej zrezygnować.

Ciasto na pewno wpadnie w Twoje gusta. Smacznego!

error: Content is protected !!