Cudowna moc lawendy: Te efekty poczujesz, jeśli przygotujesz leczniczą lemoniadę, herbatę lub dodasz ją do kąpieli.

Mówi się, że wystarczy rzut oka na rozległe prowansalskie pola porośnięte fioletową lawendą, a dusza natychmiast odczuwa ulgę.

Przez wieki lawenda była uważana za rzadką roślinę, która wnosiła do domów dobrą energię i uzdrawiającą moc.

Olejek lawendowy zawiera ponad 150 substancji aktywnych, które zwalczają wiele dolegliwości fizycznych i psychicznych. Olejek lawendowy ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwdepresyjne i detoksykujące.

Znane skutki zdrowotne lawendy:

  • Pomaga przy nadciśnieniu,
  • To lepsze niż tabletki na wzdęcia,
  • Skuteczny przeciwko pleśni,
  • Zwalcza bezsenność,
  • Pobudza, łagodzi stres i niepokój,
  • Pozytywnie wpływa na koncentrację,
  • Niszczy pleśń, leczy ropne rany i pęcherze,
  • Ma podobne działanie relaksujące na drogi oddechowe jak aerozole do nosa.
  • Przyspiesza gojenie oparzeń,
  • Krzemionka lawendowa w postaci nierozcieńczonej stosowana jest jako remedium na silne bóle głowy – wystarczy natrzeć nią skronie i bolące miejsca,
  • Pomaga przy skurczach mięśni,
  • Ciepła mieszanka olejku lawendowego i oliwy z oliwek rozwiąże problem łupieżu i wszy,
  • Suszona lawenda zwalcza wzdęcia i wspomaga prawidłową pracę jelit.
  • Pozbędzie się komarów i odstraszy kleszcze

Nasze babcie wiedziały już, że lawenda odstrasza owady. Do zwykłego alkoholu dodaj suszone kwiaty lawendy i kilka kropel soku z cytryny. Nakładaj na pulsujące i odsłonięte miejsca (szczególnie za uszami i na nadgarstkach, spryskaj także ubrania).

Lemoniada lecznicza na stres, bezsenność, wysokie ciśnienie i wzdęcia!

Potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki miodu
  • 12 szklanek zimnej wody
  • 1-2 krople olejku lawendowego
  • 2 łyżki suszonej lawendy
  • 1 szklanka świeżego soku z cytryny
  • lód
  • gałązki lawendy do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w dzbanku i podawaj z cząstką cytryny.

Herbata lawendowa na migrenę

 

Wystarczy, że zalejesz suszoną lawendę szklanką wrzącej wody (1-2 łyżeczki) i odstawisz na kilka minut. Herbata doskonale sprawdza się także w czasie chorób.

Cukier lawendowy

Ten specjalny cukier wykorzystuje się w kuchni w taki sam sposób, jak zwykły cukier. Nadaje się do sosów, kremów i ciast.

 

Potrzebujemy:

  • 2 łyżki kwiatów lawendy
  • 250-300 g granulowanego cukru

Przygotowanie:

Do cukru wsypać lawendę, wymieszać i umieścić w zamykanym pojemniku. Pozostaw na tydzień, następnie odcedź i użyj.

Ocet lawendowy

 

Ocet lawendowy służy do przygotowania francuskich sosów i dressingów do sałatek. Zapach kwiatów dobrze komponuje się z różnego rodzaju sezonowymi warzywami, owocami i innymi ziołami. Doskonale komponuje się z rozmarynem, tymiankiem, imbirem czy organami.

Potrzebujemy:

  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki suszonej lawendy

Przygotowanie:

Ocet wlej do szklanego pojemnika, dodaj lawendę i odstaw na około 3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedź i przelej do czystego pojemnika.

Syrop lawendowy

Syrop lawendowy stosowany jest głównie w napojach. Nada mu zapachu i subtelnego koloru. Można go jednak wykorzystać także jako posypkę do lodów, sałatek owocowych czy składnik herbaty.

Potrzebujemy:

  • 100 g kwiatów lawendy
  • 1,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 ekologiczna cytryna
  • 30 g kwasu cytrynowego

Przygotowanie:

Wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodać cukier i dokładnie wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z pieca, dodaj lawendę, kwasek cytrynowy i dodaj plasterki cytryny. Przelać do szklanego pojemnika, dokładnie przykryć gazą lub ściereczką i pozostawić do zaparzenia w temperaturze pokojowej na około 2 dni. Mieszaj codziennie. Po dwóch dniach syrop przecedzić przez sito lub gazę do czystej szklanej butelki, zamknąć i przechowywać w lodówce.

Mojito z lawendą

Orzeźwiający napój, który nadaje się również na uroczystości lub spotkania z przyjaciółmi.

Potrzebujemy:

  • 1/2 łyżki rumu
  • 8-10 świeżych liści mięty
  • 1/2 dl syropu lawendowego
  • sok limonkowy

Przygotowanie:

Do zamykanego pojemnika wlej sok z limonki, syrop lawendowy i liście mięty. Mieszaj łyżką, aż poczujesz przyjemny aromat mięty i lawendy. Dodaj rum i lód i potrząsaj przez około 1 minutę. Przelej do szklanki i zalej sodą. Jako dekorację posyp wierzch kwiatami lawendy.

Lawendowe ciasteczka

 

Ciasteczka lawendowe świetnie nadają się na śniadanie lub przekąskę. Można je łączyć z truskawkami, jagodami czy malinami.

Potrzebujemy:

  • 2 łyżki suszonej lawendy
  • 400 g mąki półgrubej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g śmietanki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść go. Dokładnie wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Dodajemy posiekane, miękkie masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Jajka wymieszać ze śmietaną i lawendą, dodać do ciasta i ponownie dokładnie wyrobić.

Posyp blat mąką i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wycinaj okrągłe ciasteczka lub różne kształty według własnej wyobraźni i dostępnych foremek. Piec przez 15-20 minut, aż uzyska złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia i podawać.

error: Content is protected !!