Mega pyszne ciasto mleczna kanapka: Uzależniłam się od tego smaku. Obłędne.

Przygotowanie biszkoptu:

Białka jaj ubij na sztywno w głębokiej misce i miksując na niedużych obrotach stopniowo dodawaj żółtka, cukier, przesianą mąkę pszenną i skrobię, kakao i na końcu olej. Wyrabiaj ciasto mikserem do momentu, aż uzyska konsystencję mocno gęstej śmietany i nabierze gładkości oraz czekoladowej barwy.

Po przygotowaniu ciasto przelej na blachę 23 x 23 cm i wypiecz w 170 stopniach przez 20 minut. Na końcu sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest w środku suche. Jeżeli tak, wyjmij je z piekarnika i wystudź.

Krem do ciasta:

Mleko z cukrem delikatnie podgrzewamy na niewielkim gazie, pilnując by się nie zagotowało. Kolejnym krokiem jest utarcie masła razem z mlekiem w proszku. Rób to tak, by nie pozostały grudki Dodaj schłodzone mleko z cukrem, wymieszaj i gotowe.

Polewa czekoladowa:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondlu do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. By połączyć ciasto, wystarczy przeciąć biszkopt na pół. Jedną z połówek posmaruj całością kremu i przykryj drugą połową biszkoptu. Całość polej polewą i przepyszne ciasto jest przygotowane do jedzenia!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!