Proste ciasto miodowe według 100-letniej receptury: robię tak od lat i zawsze wychodzi idealnie.

Starożytny przepis na krem ​​miodowy, który jest łatwy w przygotowaniu i na pewno wyjdzie rewelacyjnie.

Polecam ten przepis, ciasto świetnie się z nim pracuje, nie rwie się przy wałkowaniu, ale trzeba je rozwałkować na ciepło, wtedy jest elastyczne. Krem jest całkowicie prosty, wykonany z podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w domu.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 230 g cukru pudru
  • 230 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 680 g mąki zwykłej

Nadzienie:

  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 300 g cukru pudru
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • dżem
  • czekoladowy lukier
  • gruba mąka do posypania

Przygotowanie:

Zacznijmy od: Oprócz mąki rozpuść wszystko w małym rondlu na małym ogniu.

Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Jeszcze ciepłe rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Podczas wałkowania podsypujemy grubą mąką, aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Wszystkie płaty ciasta upiec w nagrzanym piekarniku w ciągu kilku minut na ładny złoty kolor. Nadzienie: Do garnka wlać 1 litr mleka. Dodać 8 łyżek mąki pszennej i 300 g cukru pudru.

Gotuję razem owsiankę i pozwalam jej ostygnąć. Gdy ostygnie, stopniowo dodawać 300 g masła.

Podzielić nadzienie na talerze. Rozprowadzamy go i pozostawiamy wierzchni arkusz do wyschnięcia . Będziemy go ładować około 12 godzin.

Następnie smaruję konfiturą i polewam polewą czekoladową. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!