Miodowe ciastka do kawy – Robimy je po raz trzeci w tym tygodniu i nadal nie mamy dość.

Najpierw przygotujemy ciasto. Wszystkie składniki, z wyjątkiem mąki, umieszczamy w mniejszym garnku. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści – uważaj, aby się nie przypalić. Następnie zawartość garnka wylej na przygotowaną mąkę.

Ciasto wyrabiamy, które odstawiamy na 2 godziny, nie musi być bardzo zimne. Po dwóch godzinach ciasto rozwałkować na grubość tylko około 2-3 mm. Wycinamy mniejsze koła o średnicy ok 3 cm, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 7 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Przygotujemy nadzienie: W mleku mieszamy grubą mąkę i cukier waniliowy i gotujemy na gęstą masę. Niech ostygnie. Masło ubijamy z cukrem – dodajemy do smaku, tak aby było mniej słodkie i stopniowo dodajemy do niego wystudzoną masę.

Wszystko ubijamy na gładką masę, którą od razu wykładamy na koła. Na koniec zanurzamy w polewie, którą przygotowujemy z roztopionej czekolady z odrobiną tłuszczu. Możemy udekorować drobno posiekanymi orzechami.

Życzymy smacznego! 🙂

Czytaj dalej

error: Content is protected !!