Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ znika ze stołu w mgnieniu oka. Jest pyszna, więc spróbuj i przekonaj się sama!
1. Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie, zmiel mięso wraz z obraną cebulą w maszynce do mięsa. Oddzielone od białka żółtko jajka, odstaw w miseczce. Białko natomiast, dodaj do zmielonego mięsa.
2. Teraz dopraw mięso solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i dodaj mąkę. Jeśli lubisz nieco pikantniejsze dania, możesz dodać np. łyżeczkę chili.
3. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Uformowane z mięsa małe kulki, układaj na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz.
4. W osobnej misce, twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z żółtkiem oraz pokrojonym drobno koperkiem. Na spłaszczone placuszki z mięsa, nałóż porcję farszu i posyp startym żółtym serem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20-25 minut. Gotowe!