Mini kotleciki z kurczakiem – To idealna przekąska na każdą okazję. W takiej postaci, znika bez śladu

Proste i tanie składniki, które niemal zawsze znajdziesz w swojej kuchni wystarczą, aby urozmaicić zarówno spotkanie towarzyskie, jak i uroczystość rodzinną.

 

Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ znika ze stołu w mgnieniu oka. Jest pyszna, więc spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g fileta z kurczaka
  • 25 gr mąki pełnoziarnistej
  • 30 gr dobrego sera np. mozzarella
  • 100 gr twarogu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy
  • pęczek koperku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie, zmiel mięso wraz z obraną cebulą w maszynce do mięsa. Oddzielone od białka żółtko jajka, odstaw w miseczce. Białko natomiast, dodaj do zmielonego mięsa.

2. Teraz dopraw mięso solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i dodaj mąkę. Jeśli lubisz nieco pikantniejsze dania, możesz dodać np. łyżeczkę chili.

 

3. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Uformowane z mięsa małe kulki, układaj na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz.

4. W osobnej misce, twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z żółtkiem oraz pokrojonym drobno koperkiem. Na spłaszczone placuszki z mięsa, nałóż porcję farszu i posyp startym żółtym serem.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20-25 minut. Gotowe!

 

Przekąska jest pyszna, szczególnie podana w towarzystwie ulubionych sosów. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!