Mini eklery z kremem waniliowym i polewą czekoladową – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Mini eklery z kremem waniliowym i polewą czekoladową – procedura przygotowania

A może by umilić sobie ten dzień i przygotować słodkość, która sprawi radość nie tylko Tobie, ale i Twojej rodzinie. Mini eklery z pieczonego ciasta z pysznym kremem waniliowym zachwycą każdego. Na koniec można je polać polewą czekoladową, co sprawi, że nie będzie można im się oprzeć.

Krem

  • mleko – 3 szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 torebka
  • mąka zwykła – 2 łyżki
  • skrobia – 1 łyżka
  • olej – 1 łyżka
  • żółtko – 1 szt
  • czekolada mleczna – 200 g

Ciasto

  • woda – 250 ml
  • mąka zwykła – 150 g
  • masło – 50 g
  • jajka – 4 szt
  • proszek do pieczenia – ćwierć łyżeczki
  • sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Do rondla wlać mleko i za pomocą trzepaczki wymieszać skrobię, mąkę, żółtko i cukier. Następnie gotuj płyn na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dodać cukier waniliowy i zdjąć z ognia. Przykryj krem ​​folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Następnie zacznij przygotowywać korpusy na mini eklery.

Do rondelka włóż masło i rozpuść je. Następnie dodać wodę, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj stale drewnianą łyżką, aby składniki dobrze się połączyły i powstało ciasto. Gdy masa stanie się jednorodna, wyjmij ją z pieca i pozostaw do ostygnięcia.

Następnie dodawaj kolejne jajka, jedno po drugim. Gotowe rozwałkowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj coś w rodzaju „bananów” o średnicy około 1-2 centymetrów i długości około 8 cm.

Następnie pieczemy korpusy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby ciasto się nie opadło. Po upieczeniu „banany” wyjąć je z piekarnika i ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół. Przygotowanym kremem wypełnij desery i włóż drugą połowę „banana”.

Powierzchnię można również posmarować polewą czekoladową.

Przed podaniem eklery należy schłodzić w lodówce. Następnie podawaj z filiżanką dobrej kawy, kakao lub herbaty. Życzymy smacznego.

error: Content is protected !!