Genialna przekąska, która zawładnie małymi i dużymi sercami Twoich bliskich. Mini bułeczki z nadzieniem.

Mało który przepis potrafi mnie jeszcze zaskoczyć, a jednak… Nadziewane mini bułeczki, według tego przepisu to prawdziwy hit na moim stole.

 

Genialny sposób ich przygotowania, pozwala na wykonanie nawet 100 bułeczek w zaledwie 20 minut. Delikatne i puszyste ciasto z zaskakującym wnętrzem, nikomu nie pozwoli przejść obok siebie obojętnie. Poza tym, zawsze możesz zamrozić przygotowane ciasto, a wtedy możesz je piec zawsze, kiedy tylko przyjdzie Ci na nie ochota.

Mini bułeczki, idealnie smakują z dowolnym farszem. Jako nadzienia możesz użyć kapusty, mięsa, grzybów lub twarogu z ziołami. Każda z tych wersji smakuje wyśmienicie. Ja proponuję dziś nadzienie, które najbardziej lubią moi bliscy – z kiełbasą i serem.

 

 

Gotowe bułeczki wyglądają tak pięknie i apetycznie, że nie oprze się im nawet najmłodsza część rodziny. Od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ ze stołu znikają błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sezam do posypania

 

Składniki na nadzienie:
  • 100 g kiełbasy (lub szynki)
  • 50 g twardego sera
  • świeże zioła
  • 1 ząbek czosnku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj ciasto: Wszystkie płynne składniki, wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Potem dodaj 1 jajko, przesianą mąkę i wyrób miękkie, elastyczne ciasto.

2. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut w miejsce z temperaturą pokojową.

 

3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Kiełbasę (lub szynkę) oraz ser, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj pokrojone zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Teraz będziesz potrzebować silikonowej formy na lód lub do małych ciasteczek. Podziel ciasto na 4 części i każdą rozwałkuj na grubość ok. 2-2,5 mm.

 

5. Formę, posyp obficie mąką i nakryj rozwałkowaną częścią ciasta. We wgłębienia formy, nałóż nadzienie i przykryj kolejną częścią rozwałkowanego ciasta. Dociśnij wszystkie wolne przestrzenie między wgłębieniami i wyciśnij mini bułeczki z formy. Od razu umieść je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

 

6. Wszystkie bułeczki na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

 

7. Piecz bułeczki w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20–25 minut. Smacznego!

 

Pomyśl również nad słodką wersją mini bułeczek. Wystarczy dodać do ciasta trochę cukru i wypełnić je dżemem, twarogiem lub ulubionymi owocami.
Podziel się przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

 

Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!