Genialna przekąska, która zawładnie małymi i dużymi sercami Twoich bliskich. Mini bułeczki z nadzieniem.
Mało który przepis potrafi mnie jeszcze zaskoczyć, a jednak… Nadziewane mini bułeczki, według tego przepisu to prawdziwy hit na moim stole.
Genialny sposób ich przygotowania, pozwala na wykonanie nawet 100 bułeczek w zaledwie 20 minut. Delikatne i puszyste ciasto z zaskakującym wnętrzem, nikomu nie pozwoli przejść obok siebie obojętnie. Poza tym, zawsze możesz zamrozić przygotowane ciasto, a wtedy możesz je piec zawsze, kiedy tylko przyjdzie Ci na nie ochota.
Mini bułeczki, idealnie smakują z dowolnym farszem. Jako nadzienia możesz użyć kapusty, mięsa, grzybów lub twarogu z ziołami. Każda z tych wersji smakuje wyśmienicie. Ja proponuję dziś nadzienie, które najbardziej lubią moi bliscy – z kiełbasą i serem.
Gotowe bułeczki wyglądają tak pięknie i apetycznie, że nie oprze się im nawet najmłodsza część rodziny. Od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ ze stołu znikają błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
Składniki na ciasto:
-
400 g mąki
-
250 ml kefiru
-
2 jajka
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżka śmietany
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
sezam do posypania
Składniki na nadzienie:
-
100 g kiełbasy (lub szynki)
-
50 g twardego sera
-
świeże zioła
-
1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj ciasto: Wszystkie płynne składniki, wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Potem dodaj 1 jajko, przesianą mąkę i wyrób miękkie, elastyczne ciasto.
2. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut w miejsce z temperaturą pokojową.
3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Kiełbasę (lub szynkę) oraz ser, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj pokrojone zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Teraz będziesz potrzebować silikonowej formy na lód lub do małych ciasteczek. Podziel ciasto na 4 części i każdą rozwałkuj na grubość ok. 2-2,5 mm.
5. Formę, posyp obficie mąką i nakryj rozwałkowaną częścią ciasta. We wgłębienia formy, nałóż nadzienie i przykryj kolejną częścią rozwałkowanego ciasta. Dociśnij wszystkie wolne przestrzenie między wgłębieniami i wyciśnij mini bułeczki z formy. Od razu umieść je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
6. Wszystkie bułeczki na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
7. Piecz bułeczki w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20–25 minut. Smacznego!
Pomyśl również nad słodką wersją mini bułeczek. Wystarczy dodać do ciasta trochę cukru i wypełnić je dżemem, twarogiem lub ulubionymi owocami.
Podziel się przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!
Podziel się na facebooku!
[fb_button]