Mięso pieczone w folii – już nie kupuję wędlin w sklepie. Mistrzowski przepis – rewelacyjny smak

Mięso pieczone w folii jest świetną alternatywą dla kupnych wędlin.

Można je jeść nie tylko na ciepło, ale również na zimno! To pyszne mięso może stanowić idealny dodatek do obiadu albo tylko na kanapki. Istotne jest to, iż przygotowanie tej potrawy jest bardzo łatwe i szybkie.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny – może być jagnięcina, wołowina itd.
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka chmielu Suneli – opcjonalnie.
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka papryki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Marynatę należy przygotować najpierw przeciskając przez praskę czosnek do miski. Potem wystarczy do niego dodać cukier, sól, chmiel, paprykę oraz czarny pieprz, kurkumę i olej roślinny.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Mięso umyć pod bieżącą wodą, a następnie natrzeć je przygotowaną marynatą.

Zwinąć je w 2 warstwy folii. Później całość wstawić do lodówki na okres 2 godzin. Po upływie zalecanego czasu mięso trzeba przenieść do naczynia, w którym będzie pieczone.

Piec 1 godz. w 200 stopniach. Potem wyjąć mięso z folii i piec bez przez 15 min.

error: Content is protected !!