Ten zrazy świetnie się sprawdzą na codzienny obiad lub jako świąteczne danie.
Cebule należy pokroić w drobną kostkę, następnie połowę dodać do mięsa. Dodajemy jajko oraz doprawiamy mięso solą i pieprzem według uznania. Następnie wyrabiamy mięso. Kiedy będzie ono lepki można dodać nieco bułki tartej. Uformuj placki o grubości 1 cm.
Ogórek trzeba pokroić w drobną kostkę. Następnie na każdy placek z mięs wkładamy cebulę z ogórkami oraz posypujemy solą, pieprzem i papryką. Następnie mięso sklejamy, by powstały zrazy.
Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju. Usmażone zrazy należy zalać wodą, aby je dokładnie zakryć. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
Gotujemy przed ok. godzinę. W tym czasie należy rozprowadzić sos w wodzie i dodać do zrazów. Aby zagęścić cały sos, do połowy szklanki z wodą wlewamy trochę sosu z patelni, dodajemy 3 łyżki mąki.