Dzięki polepszaczowi mojej mamy z dodatkiem zwykłego twarogu są nie tylko bardzo smaczne, mniej tłuste, ale też fantastycznie delikatne i choć nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, to też są bardzo soczyste – wszystko dzięki twarożkowi!
Do sosu:
Włożyć twarożek do miski i wymieszać mikserem . Dodaj mięso mielone, jajka, sól, przyprawy. Wszystko dobrze miksujemy.
Wymieszaj cebulę z czosnkiem w blenderze i dodaj do masy mięsnej. Bułkę tartą wsyp do osobnej miski i wymieszaj z wodą. Nasmaruj blachę olejem. Za pomocą łyżki formujemy kotlety z przygotowanej masy i układamy je obok siebie na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Czas pieczenia to około 30-35 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Włóż masło do garnka, a gdy się rozpuści, wymieszaj je z mąką. Smażyć około 2 minuty na małym ogniu, zalać gorącą wodą. Dodać śmietanę, sól, doprawić, wymieszać trzepaczką i gotować 4 minuty.