Robię je tylko w ten sposób. Nadziewane mielone – Proste i szybkie kotleciki, które zaskakują swoim wnętrzem.

Idealne kotlety mielone, zawsze smakują wyjątkowo i świetnie pasują do ziemniaków puree oraz ryżu. Jeśli do tego, zaserwujesz również buraczki lub surówkę z świeżych warzyw, rodzina podziękuje Ci szerokim uśmiechem i niezliczonymi pochwałami.

 

Moi bliscy chcą mielone przygotowane tylko w ten sposób, więc często goszczą na moim stole, również na tym świątecznym. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1kg mielonego mięsa drobiowego,
  • 200g masła
  • 100g twardego sera
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • ulubione przyprawy [np. kurkuma, czosnek],
  • pęczek koperku,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pieprz, sól, słodka mielona papryka do smaku,
  • 300ml oleju do smażenia.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jeśli zakupione przez Ciebie mięso drobiowe nie jest mielone, zacznij od jego zmielenia wraz z obraną wcześniej cebulą. Dopraw solą, pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj.

2. Masło pokrój na małe kosteczki i włóż do lodówki. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i posiekaj pęczek koperku.

 

3. Teraz, przygotuj panierkę: W misce roztrzep jajka, dodaj sok z cytryny, łyżeczkę soli, ulubione przyprawy i pół łyżeczki mielonej papryki. Na koniec, dodaj 2 łyżki mąki i mąki kukurydzianej, proszek do pieczenia i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki.

4. Pozostałe mąki, wymieszaj ze sobą w osobnej misce. Z mięsa, uformuj najpierw płaskie placki, na środku każdego ułóż kosteczkę masła, obtoczoną wcześniej w koperku i startym serze i uformuj zgrabne kotleciki.

 

5. Każdego kotlecika, obtocz dokładnie z każdej strony w mące, a następnie w cieście.

6. Smaż nadziewane mielone na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Musisz przyznać, że są o wiele smaczniejsze niż tradycyjne. Podziel się tym przepisem ze znajomymi, a z nami swoimi wrażeniami. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!