Chleb na 7 dni od mojej babci – przepis na kubek: Takiego chleba nie kupisz w sklepie, będzie miękki przez cały tydzień.

Robię go od 20 lat, polecam każdemu kto ma ochotę na porządny, domowy chleb. Moja babcia piekła ten chleb i naprawdę wystarczy na cały tydzień.

Robię go od 20 lat, polecam każdemu kto ma ochotę na porządny, domowy chleb. Przypomniałam sobie dzisiaj ten przepis, bo pewna Pani wspomniała o nim na grupie kulinarnej i dlatego postanowiłam do Was napisać. Moim zdaniem nie należy zapominać o takich przepisach, są rzadkie i bardzo dobre . 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki mąki zwykłej (my używamy mąki 00 – ja używam Pohronsky Ruskov)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki wody

Opcjonalnie:

  • Kminek
  • Posiew
  • Sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Postępujemy jak przy przygotowaniu klasycznego ciasta. Drożdże mieszamy z odrobiny ciepłej wody, drożdże i cukier – czekamy, aż wypłyną.

Następnie przetwarzamy wszystko razem – dokładnie mieszamy rękami. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 3 godziny (ja zostawiam jeszcze na dłużej). Zasada dotycząca tego chleba jest taka, że ​​im dłużej ciasto rośnie, tym więcej dziur będzie miało po upieczeniu.

Piekarnik nastawiamy na 250 stopni. Z ciasta zakwasowego formuj bochenki i układaj je na blasze lub misce wyłożonej papierem do pieczenia lub klasycznie wysmarowanej smalcem lub olejem. Ważne jest, aby chleb upiec prawidłowo (czyli w odpowiedniej temperaturze), dlatego przez pierwsze 15 minut pieczemy go w temperaturze 250 stopni.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, ale +- 5 minut powinno wystarczyć. Gorący chleb wyjęty z piekarnika posmaruj wodą i pozostaw do ostygnięcia.

Przechowujemy jak klasyczne ciasto, jest pyszne! Chleb przechowuję zawinięty w płócienny ręcznik. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!