Prosty i szybki przepis od babci. Nie kupuj masła w sklepie. Przygotuj je sama.

W ciągu ostatnich kilku lat ceny masła poszybowały w górę dość znacząco. Sprawia to, że podczas zakupów coraz częściej zwracamy uwagę na jego cenę oraz zastanawiamy się, czy aby na pewno jest to produkt niezbędny.

Może więc warto przygotować masło własnoręcznie? Nie jest to wcale trudne, a jego smak może spowodować, że już zawsze będziemy chcieli jeść tylko domowe masło.

Składniki, których będziesz potrzebować to: 

  • wiejska śmietanka (naturalna i tłusta) – możesz także użyć śmietanę 36%, jeśli nie uda Ci się zdobyć naturalnej – ok. 500 g
  • sól

Sposób przygotowania: 

Do schłodzonej śmietanki dodaj szczyptę soli, a całość dokładnie ubij na wysokich obrotach miksera przez kilkanaście minut. Podczas miksowania w naczyniu wytrącą się żółte bryłki masła.

Na dnie naczynia pozostanie ciecz mętnego koloru – nie obawiaj się – jest to naturalne w procesie wytwarzania masła. Powstałe bryłki masła przełóż na gazy, przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie uformuj wybrany przez siebie kształt osełki.

Ostatnim krokiem jest nic innego jak tylko cieszenie się wyjątkowym smakiem domowego masła!

error: Content is protected !!