Raz dwa i gotowe: wychodzą idealnie słone, chrupiące i lekko pikantne: Prosty i niezawodny przepis na idealne ogórki na zimę.

Ogórki marynowane w ten sposób są idealnie słone, chrupiące i lekko pikantne.

Doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, czy jako samodzielna przekąska do dania głównego.

Potrzebujesz:

  • ogórki gruntowe
  • chrzan
  • czosnek
  • ostre papryczki
  • liście laurowe
  • koper
  • liście porzeczki
  • liście wiśni
  • ziarna czarnego pieprzu
  • sól – na 3 litrowy słoik/butelkę  potrzebujesz 100 g soli
  • plastikowe 3-litrowe butelki

Przygotowanie :

Najpierw mocz ogórki w zimnej wodzie przez około 3-4 godziny, następnie dokładnie je umyj i odetnij końce. Pokrój liście na mniejsze kawałki i włóż je do butelki. Dodaj pokrojony korzeń chrzanu, pokrojoną ostrą paprykę, ziarna pieprzu, liść laurowy i czosnek przekrojony na pół. 

Teraz ułóż ciasno w butelce ogórki i ulokuj między nimi czosnek. Na koniec wciśnij do butelki liście kopru i chrzanu.

Wsyp sól do miski, rozcieńcz z ciepłą wodą i mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.  Następnie wlej mieszankę do butelek (do górnej krawędzi) i zamknij pokrętką. Ogórki umieść w ciemnym i chłodnym miejscu.

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!